Gunnebo lusthus - Arkitektur och rum

Hejhej!
 
Efter veckor av hårt arbete är jag färdig med projektet! Uppgiften var (som jag nämnt i ett tidigare inlägg) att designa ett lusthus åt en 40-årig kvinna med reumatism, som ska passa till Gunnebo slott.
 
För att det skulle bli enklare och mer likt ett "riktigt" designuppdrag så bestämde jag mig för en målgrupp inriktat på en specifik individ, med andra ord, jag har hittat på person.
 
Min målgrupp är alltså en 40-årig kvinna med reumatism. Vi kan kalla henne Karin. Hon bor ensam, eftersom hennes man dog några år tidigare, men hon är nästan aldrig ensam. Hon är en social och familjekär person med en stor släkt. Hennes många barn och barnbarn besöker henne ofta och hon har många vänner, bland annat ett gäng väninnor som känt varandra sen Gymnasiet som fortfarande träffas, minst en gång i veckan, i hennes stora hus. Karins största intresse är växter och hon älskar att plantera och fixa i trädgården, men sjukdomen har gjort det svårt för henne. Hon brukade arbeta som landskapsarkitekt och trädgårdsmästare innan hon fick diagnosen men blev tvungen att sluta, och arbetar numera som stödperson och informatör om sin egna sjukdom, artros. Hennes hem är hennes arbetsplats och det stora huset har massor av rum för alla möjliga saker, men Karin vill komma närmare naturen och behöver någonstans i trädgården där hon kan vara utan att förvärra sin sjukdom (jag har en bekant som leder av reumatism och hon pratar om att kyla gör det mycket värre) och hon vill kunna plantera lite ibland och behöver möbler som förenklar hennes liv.
 
Såhär blev resultatet:
Tre stycken spröjsade dubbeldörrar som släpper in massor av ljus och solvärme, men som samtidigt kan vara stänga utan att stänga ute naturen. Jag valde att i modellen göra taket ljusgrått för att se hur det ser ut, och jag gillar hur det bryter av den ljusa fasaden och de röda rosorna och hur det känns modernt även om själva lusthuset har en ganska så klassisk design, men om man vill att det verkligen ska höra ihop med slottet så borde det ha samma tak, alltså ljusgrönt.
Gunnebo slott har en fasad med liggande vitmålad träpanel vilket jag från början hade tänkt följa, men eftersom hon har reumatism och projektet handlar om att göra hennes liv enklare, bestämde jag mig för att ha vit puts eftersom det är enklare att hålla snyggt. Måla hus är jobbigt, och det är ännu mer jobbigare med panel för då kan man inte bara rolla på... (jag bor i hus med träpanel så jag vet hur jobbigt det är). Så för att förenkla hennes liv, bort med träpanelen! På utsidan är lusthuset täckt av klätterrosor som hon kan sköta om utan att behöva sitta på huk hela tiden.
På insidan av lusthuset har jag valt att inreda det med ganska så få möbler. En sittbänk, ett bord och två hyllor är de enda möblerna, men det har jag en tanke med! Jag valde att hålla det ganska så öppet för att hon under vinterhalvåret ska kunna ställa in sina utomhusväxter, men ändå kunna utnyttja utrymmet utan att det blir för trångt. Sittbänken ska gå att öppna så man kan ha förvaring däri och för att göra det ännu enklare för henne skulle jag vilja att det är lådor i sittbänken som följer med upp när man lyfter på locket för att hon ska slippa böja sig ner så mycket.
Bordet i mitten av rummet är min egna design. Det är runt för att enklare följa formen på rummet och bänken och den har två finnesser som förhoppningsvis ska göra det enklare för henne. Som man kan se på ritningen nedan så är det ett handtag längs med den sidan av bordet som är mot bänken, och benen på bordet har justerbar höjd. Man ska alltså kunna trycka på en knapp så att bordet åker upp, och hålla sig i handtaget för att få lite hjälp med att resa sig upp. Bordet är också bra ifall hon vill stå upp och plantera eftersom hon kan välja den höjd hon vill ha.
 
 
Jag tänkte från början att lusthuset skulle få omringas av en stor, öppen och härlig altan med trappor där hon kan sitta och titta ut över sin trädgård, men jag valde till slut att ha lusthuset på marknivå för att hon ska slippa gå upp och ner för trappor och för att det, när man öppnar alla dörrarna, verkligen ska kännas som om man sitter ute i trädgården. Den motsatta sidan av lusthuset, den utan dörrar, har heller inga fönster för att göra det tätt, dragfritt och varmt, för att inte orsaka mer smärta. I taket ska det vara små värmeelement för att man skulle kunna sitta där även de dagar på sommaren som kanske inte är så varma. Lusthuset ska också ha värmegolv och en luftvärmepump för att kunna utnyttjas även på vintern. Karin har nu fått en plats där hon kan sitta och ta en fika med släktingar, dricka vin med sina väninnor och plantera pelargoner i kruka, utan att känna sig hindrad av sin sjukdom.
Jag är verkligen nöjd med min modell! Jag har aldrig riktigt lyckats med mina modeller eftersom mitt handlag inte är det bästa och jag blir ofta stressad och gör det fel och slarvigt. Med tanke på hur lite lektionstid vi ändå hade på uppgiften, och hur stressad jag var i början av uppgiften över det, så är jag förvånad (positivt förvånad men ändå) över resultatet. Jag tyckte faktiskt att uppgiften var riktigt rolig och jag känner mig nöjd med vad jag gjort och att jag hann bli färdig i god tid. Det är klart, hade jag haft mer tid, hade jag velat få in mer smarta lösningar för växter i lusthuset och fått in en mer medelhavskänsla (för det tänkte jag ha med från början eftersom det blir en sån rolig kontrast till Sverige) och gjort fönster i taket för att få in mer ljus, och kanske även gjort ett till tak, fast i ljusgrönt, för att kunna se skillnaden,  men jag är ändå nöjd! Väggarna i modellen blev inte helt efter ritning vilket gjorde att det blev glipor mellan väggarna (som jag fyllde med lim............) vilket jag gissar är resultatet av min stress i början av projektet. Även taket blev lite slarvigt gjort eftersom jag ville bli klar, men man får ändå känslan av vad jag ville göra och hur det hade sett ut, vilket jag tycker är det viktigaste!
 
//Sandra


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0