Estetiskt kommunikation - Kokbok

Hejhej!
 
Vi håller på för fullt med vår kokbok och det är snart dags för att skicka iväg den till företaget som ska trycka boken. Som jag tidigare berättat skulle vi alla i klassen göra varsitt förslag på hur kokboken ska se ut. Efter detta röstade vi fram en framsida, ett uppslag och en titel som vi ska använda oss av. Mitt förslag vann inte, alltså fick jag ändra mitt recept till den layout som det vinnaren hade valt.
 
Jag funderade i början av uppgiften på att göra en tårta utav gigantiska kakor och frosting eller en mug cake (sån kaka man gör i mikron i muggar/koppar) för att göra något oväntat och speciellt, men det blev tillslut en helt vanlig Pavlova. Kak-tårtan kändes för omständig och amerikansk och när jag prövade att göra muggkakor blev de inte alls som jag ville... De smakade faktiskt bra men det saknades finess och jag tycker att det viktigaste med bakning är att det ser gott ut, speciellt i en kokbok... Jag valde därför att göra Pavlova. Maränger med apelsincurd, grädde och toppad med frukt. Gott och vackert att se på! Såhär ser mitt förslag ut:
 
 
FRAMSIDA
 
UPPSLAG 
 
Jag skrev i början av projektet att jag inte ville göra den gulligullig och pastellig, dock tycker jag nu i efterhand att den blev det i alla fall... Kanske inte fullt ut så gulligullig och pastellig som kan förväntas av mig, men ändå...
Trots detta är jag ändå nöjd med mitt förslag. Jag tycker att framsidan är fin, att färgerna passar bra till bilden (det ingick i mitt förslag att man skulle använda sig av en färg som finns i ens egna bild när man gör uppslaget till sitt recept) och det ser exklusivt ut. Dock säger det mer Sandra än Estet12 och passar kanske därför bättre om jag hade gjort en egen bok och inte en tillsammans med klassen.
 
När jag hade gjort mitt uppslag efter den vinnande layouten (Isabels layout) ser den ut såhär:
 
 
Jag tycker att mitt recept gör sig bättre till Isabels layout än vad den gör till min egna. Bilden är ganska så detaljerad och färgglad vilket gör att det passar bra med en stilren och vit layout, något jag inte tänkte på när jag gjorde min egen (sen gillar jag ju färgglada saker så det brukar sällan bli vitt det jag gör...) och man ser mycket mer av bilden och av bakverket med hennes layout. Jag tycker också att det lite lekfulla typsnittet (det som är till rubrikerna: moonflower) passar väldigt bra till designen eftersom den gör den rolig och skapar den där känslan av mysigt och hemmabakat som man vill ha i en kokbok. Hennes layout är också väldigt tydlig med vad som är ingredienser och vad som är "gör så här", men jag tycker att min layout gjorde det tydligare för oss med flera delar i receptet att "det här är ingredienserna till marängerna, och det här till curden..."  Hennes layout känns dessutom mer som en layout med ett tema som passar vår klass, ett tema som verkligen säger "Estet12s bakbok"!
 
Dock använde sig hon endast av en halv sida med bild vilket gjorde att jag blev tvungen att kapa av halva min bild, den sidan där man ser blommorna och marmorplattan. Min tanke med hur jag la upp det för fotograferingen var att den kalla och stela marmorplattan skulle mjukas upp av den blommiga tekoppen, de riktiga blommorna på bordet och det creme-vita tyget i bakgrunden och det skulle bli en neutral, fin och fräsch bakgrund så att bakverket skulle komma fram. Nu ser man endast Pavlovan och den blommiga tekoppen och utan de andra delarna så tycker jag att tekoppen tar för mycket fokus från bakverket, även om den är i bakgrunden och att bilden som förut kändes lugn nu känns aningens för mycket eftersom det finns två komponenter som båda tar mycket fokus: färgglad bakelse och mönstrad mugg.
 
Fördelar med Isabels layout:
- Stilrent
- Enklare layout: passar bättre till detaljerade bilder
- Ett tema som passar klassen bättre
- Tydlig vad som är vad (ingredienser/"gör så här")
 
Fördelar med min layout:
- Man använder hela bilden: passar bättre till den bild jag tagit
- Tydligt vilka ingredienser som tillhör maränger och vilka som tillhör curden
 
Som jag sa i början av inlägget så ska boken snart tryckas (vi har lämnat in de slutgiltiga sidorna till Merete) så hon ska skicka in det snart om hon inte redan har gjort det så om bara ett litet tag kommer vi kunna säga att vi gjort vår alldeless egna kokbok, hur häftigt är inte det? :)
 
//Sandra
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0