Estetisk kommunikation - Readymade (Sista lektionen)

Hejhej!
 
Det är nu den andra och sista lektionen då jag arbetar med readymade-uppgiften och jag är nästan färdig. Det enda jag har kvar att göra är att fästa halsbandet i fruktskålen så att man kan hänga den i taket och sen är min klacksko-hängare färdig att användas! 
 
- Beskriv konstnärens konstnärsskap:
Marcel Duchamp blev aktiv som konstnär i början av 1900-talet, när han bodde hos sin bror i Paris. Han flyttade dit för att studera men var mer intresserad av att spela biljard och göra karikatyrer än att gå i skolan. 1911 influerades hans konst av kubismen, men när han runt år 1907 upptäckte Mattise influerades hans konst istället av honom och fauvismen. År 1915 flyttade Duchamp till USA och började producera ready - made konst. Det blev hans konstverk, där han ställde ut produkter som massproducerades och som redan hade ett syfte men som han bytte namn och "uppgift" för, som startade en stor konstdebatt och man ställde sig frågan: "Vad är konst egentligen?". 
 
 
- Hur kopplar du dit konstverk till konstnären?
Jag har valt att inspireras av Marcel Duchamps konstverk "Flasktorkaren", ett massproducerat föremål som han förvandlade till konstverk bara genom att ställa ut den. Jag har valt att ta ett annat massproducerat föremål, en fruktskål och den har tillsammans med yttligare ett massproducerat föremål, ett halsband, och lite guldfärg fått nytt liv som hängare för klackskor.
 
När alla saker som Merete hade med sig till lektionen lades upp på bordet fångande den häftiga frukstkålen min uppmärksamhet och jag tänkte att den förtjänade ett nytt liv. Jag tänkte dessutom på hur tråkigt det är när man köper sig ett par fina klackskor men sen lägger in dem i garderoben och då bara får se dem de enstaka tillfällen man orkar släpa runt fötterna några centimeter ovanför marken i några smärtsamma timmar.
 
Jag tycker även att det är roligt att använda sig av andra saker som inredningsdetaljer än de man kan köpa i inredningsaffärer och jag brukar ofta ställa upp fina koppar på mina prydnadshyllor och hänga träslevar på väggen...
 
- Vart ska dit konstverk stå?
Jag tänker mig mitt konstverk upphängt ovanför en sittpuff (som på bilden nedan) i en pampigt inredd walk - in - closet. Gärna högt i tak och vita väggar för att den ska få ta sin rättmätiga plats...
 
Efter lovet är det dags för redovisning av uppgiften!
//Sandra
 
 
RSS 2.0